TÖRTÉNETÜNK

A projekt kezdetekor felmértük magyar piacon jelenleg kapható fa ablaktípusokat, megállapítottuk azok jellemzőit:

A piacon manapság a német IV eurofalcos és euronútos rendszerű, korszerű faablakok az elterjedtek, jellemzően 68, 78 és 88 mm szerkezeti vastagsággal. Kis számban ezeknél nagyobb szerkezeti vastagságú ablakrendszerek is előfordulnak, de ezek a DuoMax szempontjából nem relevánsak.

Megvizsgáltuk ezen ablaktípusokat a felületkezelés tartósságát illetően, majd a szerzett tapasztalatok alapján megfogalmaztuk termékünk alapkritériumait:

A piacon kapható faablakok felületkezeléséhez használatos felületkezelő anyagok, jellemzően vizesbázisú vastaglazúrok, melyeket általában három rétegben speciális szórásos technológiával hordanak fel. Alapozó(színes), köztes-(szállekötő) és fedőrétegben(színes). A szórásos technológiából adódóan a felhasznált anyag kb. 30%-a veszteség, amely az elszívófal többlépcsős szűrőfelületén kerül leválasztásra.

 

A gyártók a felületkezelésre jellemzően 5 év garanciát adnak. A csapadék és a nap UV sugárzásának együttes hatására jellemzően az ablakszerkezetek vízszintes elemein tapasztalható először (kb. 5-6 év után)  a festékréteg repedezése majd később annak leválása. Amennyiben a vízszintes elemeket, már a gyártáskor alumínium peremtakarókkal látják el, a felületkezelés élettartamára vállalt garancia jellemzően 8 év környékére emelkedik. Mindezek alapján elmondható, hogy a faablakok külső, környezeti hatásoknak kitett részeit 8-10 év után a helyszínen, beépített állapotban úja kell festeni, de ez az újrafestés már sem esztétikailag, sem élettartamban nem veszi fel a versenyt az eredeti gyári festéssel.

 

További megállapítás, hogy az ilyen korú ablakok belső térben lévő fa részeinek felületkezelése sem esztétikailag, sem a felületkezelés védelmi szempontjából nem károsodott. Ennek oka, hogy a beltérben lévő részek nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak.  Ezen eredmények ismeretében a DuoMax ablak elvárásainak azt támasztottuk, hogy a termék beltérben elhelyezkedő oldalán maradjon meg a fa jellege, színben, formában, erezetben, de küszöböljük ki a szórásos technológia minden hátrányát (többrétegű felületkezelés, szórási veszteség, felületkezelő technológia magas bekerülési költsége, és környezetterhelése).

 

Ezek elkerülése végett az ablakprofil belső részeit úgy kell kialakítani, hogy az dekorfóliázható legyen. Míg a termék kültérben elhelyezkedő részei legyenek ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben egy alumínium borítás által. Az így kialakított termék külső felületkezelésének élettartama többszöröse egy normál faablakéhoz képest, ráadásul gondozásmentesen. További feltételként határoztuk meg a kész profilokból az ablakok egyszerű gyárthatóságát.